+ 175 dalších
výletů, kulturních akcí, památek i ubytování

Historický lis na víno u věže Hlásky

Adresa/Kontakt

Informační a dopravní centrum Podřipska

Arnoštova 88, 413 01 Roudnice nad Labem

V roce 2021 byl u věže Hlásky v Roudnici nad Labem instalován historický kládový lis.

Kládový vinařský lis byl součástí starého vinného sklepa v obci Konice ve znojemské vinařské oblasti. Jeho stáří podle odhadu místních znalců může být asi 300 let. Rozměry základové nosné klády jsou 440 cm na délku, 55 cm na šířku a 45 cm na výšku, páková kláda je 620 cm dlouhá, 34 cm široká a 40 cm vysoká.

Kládový lis pořídila od majitele vinařství ve Hnanicích na jižní Moravě. Čtyři pracovníci lis na toto místo ručně dopravili z Husova náměstí, na místě sestavili a zrenovovali.

K získávání šťávy z hroznů révy vinné sloužil již odedávna lis. V průběhu let vznikly dva základní typy, vývojově starší kládový a novější vřetenový. Kládový lis byl vynalezen v Řecku už v období těsně před počátkem našeho letopočtu a některé jeho typy dosahují kolosálních rozměrů.

Hlavním lisovacím ústrojím jsou dvě klády. Mísa na hrozny se nazývá okřín. Technika lisování hroznů na kládovém lisu je zcela jednoduchá. Horní kláda se přibližuje k pevné spodní kládě a spolu s vahou závaží vytváří silný a vytrvalý tlak, díky němuž jsou lisovány hrozny. Čím delší páková kláda a čím těžší závaží na jejím konci je, tím větší tlak působí pomocí dřevěných prokladů na pomleté hrozny v koši a tím více šťávy z hroznů vinař získá.

Vinařské lisy se vyráběly z kvalitního dubového dřeva velkých stromů. Dub je dostatečně pevný a tvrdý, nebarví a neovlivňuje chuť vína. Při zhotovení lisu se používalo co nejméně železa, neboť víno ve styku s ním získává nahnědlou barvu. Dub, z něhož měl být lis zhotoven, musel mít nejméně metr v průměru. Pokácen musel být v zimě. Poražený kmen byl převezen domů a uložen ve stínu, kde ležel celý další rok. Konce stromu na řezu byly ošetřeny vápnem, aby nepraskaly. Další zimu byl strom zbaven kůry a převezen do stodoly, kde ležel 3 až 4 roky, aby zvolna vyschl. Teprve pak nastoupili tesaři, aby dřevo opracovali a pod odborným vedením mistra dali lisu konečnou podobu. Nejsložitější bylo zhotovení závitu, k čemuž se používaly speciální nože a další přípravky.

Postavení nového lisu a jeho smontování na určeném místě, byla velká událost. Jeho majitel proto vždy uspořádal oslavu, na kterou pozval všechny sousedy. V 18. století byly kládové lisy užívány především ve sklepích, které produkovaly velké množství vína, tedy ve sklepích panských, klášterních, farních apod. Jednodušší a menší vřetenové lisy byly používány drobnými vinaři.

Fotogalerie

Cíl výletu